Restoranlarda Krizi Daha İyi Nasıl Yönetile bilinir?

Restoranlarda Krizi Daha İyi Nasıl Yönetile bilinir?

Ağırlama sektörü, kapılarını müşterilere yeniden açarken en büyük zorluklardan bazılarıyla karşı karşıyadır. Genel müşteri sayısında, satışlarda ve gelirde keskin bir düşüşle birlikte, koronavirüs krizi birçok yiyecek ve içecek işletmesi için ciddi bir tehdit oluşturdu. Günümüzde restoranlar müşterilerin güvenini kazanmak ve işlerini sürdürülebilir kılmak için mücadele ediyor. Yalnızca paket servisi modeline geçmek veya koltuk sayısını azaltmak, halihazırda ciddi ekonomik baskı altında çalıştıkları için finansal olarak uygun bir seçenek tabi ki değildir.

Bu nedenle, artan sayıda restoran yeni teknolojiyi benimsiyor ve devletten mali destek beklentileri arttı. COVID-19 salgını, kriz yönetiminin restoran endüstrisinin işleyişinde büyük değişiklikler gerektirdiğini açıkça gösterdi. Diğer bir deyişle, boyut veya format ne olursa olsun, restaurantlara kapsamlı ve uygulanabilir bir kriz yönetimine ciddi bir ihtiyaç vardır.

Bu yazıda, restoranların bir sonraki krize nasıl daha iyi hazırlanabileceklerini ve işletmelerini kapanmaktan nasıl kurtarabileceklerini üzerine mesleki yorumumu paylaşacağım.

Restoranlar Bir Sonraki Krize Nasıl Hazırlanabilir?
Müşteriye dönük bir işletme olan restoran endüstrisi, birçok risk türüne eğilimlidir. Bulaşıcı hastalıkların yayılmasından tedarik zinciri kesintilerine kadar, bu tür krizler restoran operasyonlarını aniden bozma potansiyeline sahiptir. En göze çarpan örneklerden biri, ağırlama sektörüne ağır bir zarar veren COVID-19 salgınıdır. Restoran yatırımcıları bu küresel salgının işlerini altüst edeceğini ve bu kadar felaket olacağını asla tahmin edemezdi. Ancak, restoran işletmecilerinin bu tür risklerin farkına varma ve zor zamanlar için önceden planlama yapma zamanı gelmiştir.

1. Kriz Planı ve Hazırlık aşaması
Gelecekteki restoran kriz yönetiminin ardındaki yol gösterici ilke, işletmenizin, çalışanlarınızın ve müşterilerinizin emniyeti ve güvenliği olmalıdır. İşletmenizi rekabetten ayırmanıza yardımcı olacak hızlı, düşünceli ve stratejik eylemler benimsemelisiniz. Restoran kriz yönetimi stratejisi hedefleriniz aşağıdaki balıklar çok önemlidir;

  • Nakit akışınızı he zaman en az bir yıl sizi ayakta tutacak şekilde hazırlamalısınız.
  • Kârsız yada düşük satışlı ürünleri yada konsepttinizi güncelle melisiniz.
  • Marka yada işletme  imajını müşteriler ve kamuoyu nezdinde üst düzeyde korumalısınız.
  • Çalışanlarınız, önemli paydaşlarınız, iş ortakları vb. ile ilişkilerinizi hep sıkı tutmalısınız.
  • Operasyonları normalleştirin ve mümkün olan en kısa sürede kırılmaya yol açacak zaaflarınızı ortadan kaldırın.
  • Rakiplerinizin bu süreçte sizin etkinliğinizi azaltacak kabiliyetlerini gözlemleyin ve engel olun.

Tüm bunları göz önünde bulundurarak, bir kriz planı hazırlayın ve kriz anında tüm bu önlemleri alacak ekibe eğitim vererek önceden görevlerini ve sorumluluklarını belirleyin. Tedarik zinciri, finansal tedbirler, halkla ilişkiler, iletişim, vb. gibi her ekip üyesine risk anında görevleri alıp uygulayacak kişileri belirleyin.

2. Olabilecek Güncel Trendleri Tahmin Edin
2020’de restoran endüstrisi için trend tahmininin zor olduğu inkar edilemez. Gelecekte, trend eğilimlerini izleme becerisine sahip olmak, restoranların işlerini sürdürmek ve müşterilerin gereksinimlerinin karşılanmasını sağlamak için daha iyi konumlandırılmasını sağlayacaktır. Bu Çabada olacak işletmeler, sağlam otomasyona yatırım yapan restoranlar, ilerideki bir krizi yönetmek için en iyi şekilde alt yapıları hazır olacaktır.

Doğru satış ve iş tahminleri, karlar, giderler ve gelecekteki büyüme için gerçekçi beklentileri ön görmeyi sağlayacaktır. Öngörüleri düzenli olarak gözden geçirmek için tüm doneleri değerlendirecek yapay zeka alt yapısına yatırım yapın. Tüm verilerinizi analizini sağlıklı yaparak misafir profili, tüketim alışkanlıkları, karlı ve gelir getiren ürünler, ve satış stratejileri ile yeniden yapılanım ayakta kalmanıza fırsat yaratın.

3. Güncel Olaylardan Haberdar Olun
Proaktif olmak, muhtemelen her restoranın uygulaması gereken en iyi kriz yönetimi tekniklerinden biridir. Doğru planlama ve hazırlık, maliyet tasarrufu, daha kısa yanıt ve kurtarma süresi açısından karşılığını verir. Bu, olaylarla gelebilecek potansiyel tehditlerin farkında olması ve bunları önceden önlemek için gerekli tüm önlemleri alması gerektiği anlamına gelir.

Yaklaşan bir kriz bekliyorsanız, işinize tehdit olabilir, hemen kriz yönetimi ekibinizi toplayıp fikirlerinden istifade ederek, destek alın ve her şeyi belgeleyin. COVID-19 salgınından öğrendiğiniz dersleri gözden geçirin, çalışanlarınızı iyi eğitin ve buna göre gelecekteki kriz yönetimi planınızda değişiklikler yapın.

4. Sağlam Bir Tedarik Zinciri Oluşturun
Operasyonlarınızın bir kriz nedeniyle kesintiye uğraması durumunda, sağlam bir tedarik zinciri, işinizi minimum gecikmeyle yeniden başlatmanıza yardımcı olacaktır. Çeşitli tedarikcilerle ilişkiler kurarak, parstoklarınızın seviyesini azaltıp doluluk ve ihtiyaçlara göre yeniden satın alma ve tedarik süreçlerini güncelleyin. Tedarikte zorlanılacak durumlarda ise tam tersi miktarları artırarak eksik malzeme ve ham maddenin olmasına engel olun.

Birçok restoran işletmesi, günlük faaliyetlerindeki aksaklıklar nedeniyle kapanmanın eşiğindeyken, etkili bir afet müdahale planına sahip olma ihtiyacının altı çizilmiştir. Bir kriz yönetimi planıyla, yalnızca riskleri erken tespit etmekle kalmaz, aynı zamanda temel operasyonlarınızı kesintiye uğratmadan önce bunları hafifletebilirsiniz. Bu etkili ipuçlarından yararlanın ve işletmenizi kar hanenizi etkilemeden herhangi bir krizle yüzleşmeye hazırlayın!

Detaylı bir kriz yönetim planı hazırladık bu yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir